fredag, januari 16

fototriss v.3

En kasserad XLR-hona (för chassimontering) får agera motiv i mina tre bidrag till veckans fototriss - som har temat "fotografera ett motiv ur tre olika vinklar".

ISO-tal:400
Exponering:1/60 s
Bländare:f/5.0
Brännvidd:220mm
Blixt:Nej
ISO-tal:400
Exponering:1/60 s
Bländare:f/4.8
Brännvidd:195mm
Blixt:Nej
ISO-tal:400
Exponering:1/60 s
Bländare:f/4.8
Brännvidd:195mm
Blixt:Nej


Besök Fototriss för fler bidrag.

XLR-kontakter finns i en uppsjö olika varianter, vanligast är dock XLR3 (avbildad ovan) som sannolikt hittas i ena ändan av valfri studioutrustning.

et tu putto

ISO-tal:400
Exponering:1/50 s
Bländare:f/11.0
Brännvidd:122mm
Blixt:Nej


Jag har upptäckt att kyrkogårdar är ständigt flödande källor av spännande motiv. Onsdagens krematoriebild var, inte helt oväntat, tagen på en sådan - så är även dagens bidrag. I en lummig glänta på Landskrona Norra Kyrkogård pryder den här putton en ovanligt påkostad gravsten. Putti, som är den italienska termen (mig veterligen finns inget vedertaget svenskt uttryck) för de, i renässanskonsten frekvent förekommande, rultiga små pojkar som ofta avbildas med oproportionerligt små vingar. Putto är den maskulina singularformen (dvs det som gäller för pojkvaskrarna) - jag kan inte erinra mig om att jag sett något verk där det förekommer kvinnliga diton - men dessa borde i så fall benämnas "putta", vilket i sig kan förklara deras frånvaro...

torsdag, januari 15

the incredible holk

ISO-tal:400
Exponering:1/100 s
Bländare:f/4.8
Brännvidd:195mm
Blixt:Nej


Holken är ett glädjeämne som i alla tider varit en del av människans vardag, i det här fallet en fågeldito vars popularitet antagligen är störst bland mindre fjäderfän - en annan holk som är vanlig nuförtiden är batteriholken, som företrädesvis huserar litiumbaserade inneboende.

På sina ställen kan holklusten ta sig rent absurda former, som t.ex i den lilla byn nere på det holländska Gelderlandet; Holk.

onsdag, januari 14

medium rare

ISO-tal:400
Exponering:1/80 s
Bländare:f/5.6
Brännvidd:300mm
Blixt:Nej


Luftflödesdetektor SL5101, här monterad i ventilationsrör till kremeringsugn, skickar signaler till styrlogiken så att ugnstemperaturen kan regleras till det önskade intervallet 700-800grC. Kremering av en normalstor kropp tar ungefär 70-90 minuter.

tisdag, januari 13

knut hjular ut

ISO-tal:400
Exponering:1/60 s
Bländare:f/4.0
Brännvidd:18mm
Blixt:Nej


Tjugondag Knut, dagen då tomten tar sin flakmoped och åker hem till Korvatunturi. Att fira jul ytterligare en vecka efter trettondagen är, som jag jag förstått det, en nordisk företeelse. Varför vi gör det tvistas det om, somliga hävdar att det handlar om rent fjäsk från den lutherska kyrkan, en annan teori är att julslutet flyttades fram för att täcka samma festdagar som det hedniska midvinterblotet. Något som är säkert är att Knut alltid markerat julens slut, då även denna namnsdag flyttades fram under ändringen som utfördes någon gång på 1600-talet. Tidigare firades Knutsdagen den 7:e januari för att högtidlighålla den danske helgonprinsen Knud Lavards martyrdöd. En död som för övrigt sägs inkludera både sten- och spjutkastning (i kyrkan!) samt avtappning av blod på nattvardsbägare för att skydda den kungliga sidendräkten.

måndag, januari 12

dejlig fyr

ISO-tal:1600
Exponering:1/125 s
Bländare:f/4.0
Brännvidd:70mm
Blixt:Nej


Väderbiten mojäng fast förankrad i inloppet till Landskrona hamn. Trots gedigen ölivserfarenhet vet jag väldigt lite om sjömärken och fyrar - min kvalificerade gissning är att vi beskådar en ledfyr av något slag, möjligtvis ena halvan av ett s.k. "ensfyrspar". Att man inte får ankra mellan fyrarna stärker detta påstående. Det sjökort som skylten nämner, 922, täcker Öresunds norra del, från Barsebäcks hamn upp till Ängelholm.