fredag, januari 23

for whom it tolls...

ISO-tal:400
Exponering:1/50 s
Bländare:f/4.8
Brännvidd:195mm
Blixt:Nej


Världens genom tiderna största klocka, den burmesiska "Stora Klockan", tros ha vägt så mycket som 300 ton, innan den försvann i en flod 1608. Den största ännu bevarade är "Tsar Kolokol", på svenska ung. "kejsarklockan", väger 216 ton - men har aldrig tagits i bruk då den sprack i samband med en brand efter gjutningen 1737. Numera kan den beskådas på sin piedestal i Kreml.

torsdag, januari 22

grenverksam katt

Uppflugen i ett träd, 2.5 meter ovan mark, fann jag detta ståtliga exemplar av kattsläktet:

ISO-tal:800
Exponering:1/30 s
Bländare:f/5.6
Brännvidd:55mm
Blixt:Nej


Den medfödda missbildningen polydaktyli, d.v.s. fler tår än normalt, är relativt vanlig bland katter - p.g.a. att den defekta genen är dominant. Så många som 3 extra tår/tass har påträffats - med andra ord är det inte omöjligt att det någonstans springer runt en kattmutant med 32 tår. Huruvida fler tår underlättar trädklättring är oklart.

onsdag, januari 21

streets of LA - pt 1

Dagens inlägg blir det första i en serie om Landskrona sett ur ett gatuperspektiv - en storslagen odyssé genom de urbana miljöer som är resultatet av svensk/dansk stadsplanering sedan 1413.

Först ut är en dubbel: fyrvägskorsningen Carl IX:s väg/Midhemsvägen/Norra Infartsgatan/Hälsingborgsvägen i grynings- respektive skymningsljus.

ISO-tal:800
Exponering:1/30 s
Bländare:f/7.1
Brännvidd:18mm
Blixt:Nej
ISO-tal:800
Exponering:1/60 s
Bländare:f/4.0
Brännvidd:22mm
Blixt:Nej


Trafikljus för gående regleras, som bekant, av att vägkorsningsintressenter trycker på en knapp vid det aktuella stoppljuset - bilar däremot, får "grön gubbe" med hjälp av induktionsspänning. Fysiken bakom är ganska enkel; vid stopplinjen finns en stor slinga/spole nergrävd. (om du nån gång undrat över de rektangulära utskärningarna i asfalten som ofta ses vid korsningar så vet du nu) När en bil sen stannar ovanför spolen fungerar karossen som järnkärna (någon som känner igen detta från fysiklaborationerna på högstadiet?) och med lite hjälp av Faraday alstras en induktionsspänning som sedan detekteras av styrelektroniken så att röd gubbe blir grön.

tisdag, januari 20

tm47 compatible

ISO-tal:400
Exponering:1/100 s
Bländare:f/13.0
Brännvidd:70mm
Blixt:Nej


I Sverige finns fyra naturligt förekommande duvarter, störst och vanligast av dem är ringduvan. De tre övriga arterna är tamduva, turkduva och skogsduva.

Ringduvan är den mest vältaliga i kvartetten med sitt femstaviga läte, "Ko-koo-ko, ko-koo" - eller minnesregeln "men gå då, ändå" att jämföra med turkduvans "men gå då" och skogsduvans "gå då". Tamduvan har, som många andra storstadsindivider, ett läte som närmast kan beskrivas som ett osammanhängande kuttrande.

Duvan på bilden låter dock inte alls.

måndag, januari 19

fyra nyanser

ISO-tal:400
Exponering:1/30 s
Bländare:f/7.1
Brännvidd:45mm
Blixt:Ja


Jag blev bjuden på efterrätt häromdagen och även om man, som jag, inte är någon efterrättsmänniska så är det alltid trevligt att bli bjuden på något - i det här fallet kaffedoftande chokladmousse med chokladflarn garnerat med nersmälta blockchokladsfigurer. Choklad innehåller en massa bra saker, som t.ex:
  • Teobromin (C7H8N4O2) - bra mot högt blodtryck, astma och hjärtsjukdomar
  • Tryptofan (C11H12N2O2) - gynnar produktionen av serotonin som i sin tur har såväl antidepressiva som hallucinogena och euforiska effekter
  • Fenetylamin (C8H11N) - påverkar även den det centrala nervsystemet och är en starkt bidragande faktor till att choklad ses som ett afrodisiakum